Loricatus Delivery Box bevetésen

A magyarországi NIMRÓD Special Rescue szervezet már birtokosa egy Matrice 300 típusú drónnak és az azzal kompatibilis Loricatus Delivery Box elnevezésű szállítóegységnek. Az elmúlt hetekben többször tesztelték a drónt repülés közben, rajta a szállító dobozzal. Teszteléseik folyamán három esetet fogalmaztak meg, melyben a drón és doboz együttese hatékony segítséget nyújt. A szakemberek meglátása szerint az alábbi esetekben nyújthat életmentő segítséget a Loricatus megoldása:

1. Nehezen megközelíthető mentési helyszínek ellátásnak biztosítása  

Vegyünk egy feltételezett baleset helyszínét, melyet egy nehezen megközelíthető terepszakaszról jelentenek a mentőknek és a tűzoltóknak. A mentő kivonul, de autóval a helyszín nem megközelíthető, így gyalogosan indulnak a bajbajutottak megsegítésére. A mentési tevékenységek a mentősök természetesen magukkal viszik a legszükségesebb eszközöket, de nagy segítség, ha az esetlegesen hiányzó eszközöket, gyógyszereket egy drónnal másodpercek alatt a helyszínre juttatják, ahelyett, hogy plusz egy személy megérkezésére várnának. Miután megvizsgálják a balesetben érintetteket, szólnak a mentőautó személyzetének, hogy mire lenne szükségük. A mentőautó személyzete amellett, hogy képzett gyógyítókból áll, drónpilóta képesítéssel is rendelkeznek. A pilóta a szükséges eszközöket, gyógyszereket behelyezi a szállító dobozba, a dobozt egy mozdulattal rögzíti a drónon, majd elrepteti a drónt a szállítmánnyal a helyszínre.  

Egy feltételezett tűzesetnél egy többemeletes házban, az elv hasonló, mint az előző példa esetében. Amennyiben a tűzoltóknak fel kell jutni a tetőre, - amit nehezít a láng és a füst - időt és energiát spórolhat meg a rendszer. Ha bármit a tűzoltók után szükséges küldeni, a legegyszerűbb módja egy drón felreptetése, nem egy másik kolléga beküldése és egy emberélet veszélyeztetése.  

2. Sürgősségi gyógyszer szállítás

Többször előfordul, hogy egy agyvérzés esetén a beteg számára a traumát követő 3 óra során alkalmazott kezelés életmentő lehet. A Lysis elnevezésű gyógyszert olyan speciális körülmények között kell tárolni, amire egy mentőautó nem képes. A medicinát egy központban tárolják. Amikor indokolt a Lysis szett bevetése, a központ elhelyezi a szettet a Loricatus Delivery Box-ban, a szállítóegységet rögzíti a drónon, majd a drónt az „A” kontroller segítségével elküldi a „B” kontrollerhez, amely az eset helyszínére kivonuló mentőautón található. A drónpilóta képesítéssel bíró mentősök átveszik a drón irányítását, leszállnak a drónnal, kiveszik a gyógyszert és megkezdik a kezelést.  

3. Eltévedt, megfáradt személyek segítése

A kutatá-mentés során bármely segítségre szoruló személy életjeleit a mentőalakulat egy hőkamerával felszerelt drónnal felkutatja. Amikor megtalálják a keresett személyeket, elláthatják őket az M300-as drónra felszerelt Loricatus Delivery Box felhasználásával kihülést megakadályozó fóliával, ivóvízzel, inzulinnal. A hőkamerával felszerelt drónnal asszisztálja a személyzet az M300 biztonságos landolását és a Box-ban küldött eszközök felhasználását.

További cikkeink

A kettős repülésirányítás fontosságáról

Miért döntöttünk úgy, hogy szállító egységünket a Matrice 300 típusú drónra fejlesztjük? A kettős repülésirányítás lehetősége biztosítja számunkra a felelősségteljes szállítást.

Részletek...

Miért van szükség a biztonsági zsákra?

Valóban csak egy biztonsági zsákkal tudunk biztonságosan repülni? Írásukban említett tragikus baleset alkalmas a kérdés tisztázására.

Részletek...

Pályázatot hirdet a Loricatus Kft!

Home office? Kényszerszabadság? Online oktatás? Ne unatkozz a harmadik hullám alatt sem! Ásd bele magad a drónos szállítás lehetőségeibe és nyerj! A részletekről pályázatunk leírásában olvashatsz.

Részletek...