Miét éri meg a BIM?

2024.05.03

Figyelem számok következnek!

Nos, mert gyorsan megtérül, és sokszorosan meghálálja befektetését. Miért?

Egy BIM-módszerrel megtervezett épület átlagosan 10%-kal olcsóbban készül el, mint a hagyományos módszerekkel tervezett. Ez azt jelenti, hogy a digitális tervezés további költségei már az építés során megtérülnek, tehát kb. egy év alatt, és gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek, mint a tervezési díj.

Malacpersely
Malacpersely

De itt kezdődik az igazi előnyök sora!

Innentől kezdve egy BIM-módszerrel megtervezett épület üzemeltetése akár 20-30%-kal olcsóbb lehet. Ez azt jelenti, hogy a tervezésbe fektetett plusz befektetésünk az épület élettartama alatt akár 16-20-szoros megtérülést hozhat - valójában az egész építési költség megtérül az üzemeltetés során el nem költött díj formájában!

Egy 10 milliárd forint értékű épület megtervezése és üzemeltetése egy BIM-ökoszisztémában 500 millió forinttal többe kerül a hagyományos módszerekkel szemben. Azonban már egy év alatt visszahozza kétszeresét, ami gyakorlatilag a teljes tervezési költség, majd a teljes építési költség az elkövetkező 20-30 év során.

Egyszerűen fogalmazva:

+0,5 milliárd forint tervezési díj – 1 milliárd forint építési költség – 8-10 milliárd forint üzemeltetési költség = 8-10 milliárd forint megtakarítás

És még nem ért véget.

Az irodaház versenyképesebb bérleti díjakat, magasabb nyereséget és az IoT megoldásoknak köszönhetően sokkal magasabb digitális kényelmet kínálhat. Ha egy gyárról beszélünk, a BIM olcsóbb közvetett költségeket, megbízhatóbb termelést, gyorsabb és egyszerűbb működést, valamint kevesebb energiafogyasztást eredményez. Hülyeségnek tűnt? Kezdetben nekem is úgy tűnt. De minél többet nézek rá, annál inkább látom és tapasztalom, hogy nem az.