en-2024: Új korszak a modern GIS-ben

03/05/2024

Új izgalmak a geoinformatika világában

Az új év mindig izgalommal teli lehetőségeket hoz magával, és a geoinformatika területén sem lesz ez másként. Ahogyan 2023 is emlékezetes volt a geoinformatika számára, úgy 2024 is izgalmas évnek ígérkezik, amely számos fejlesztést is hoz magával. Ebben a blogbejegyzésben számba vesszük azokat a fő területeket, amelyekre érdemes lesz figyelni a következő év során.

Kiterjedt geoinformatikai platformok és modern GIS:

Az első és talán legfontosabb téma a kiterjedt geoinformatikai vagy modern geoinformatikai platformok fejlődése. Ebben az évben kezdjük látni, hogy ezek a platformok valóban összeállnak és elérhetővé válnak mind az open source, mind a felhő alapú verziókban. A felhőszolgáltatók, egyre teljesebb eszközkészleteket kínálnak, beleértve az adatbázisokat és képek feldolgozásához szükséges eszközöket.

Generatív AI a geoinformatikában:

Az 2024-es év azt ígéri, hogy az első olyan év lesz, ahol a geoinformatikában az új generatív AI modellek megjelennek. Például nem csupán internetes szövegekhez, hanem képekhez is használható, ami óriási mennyiségű képadatot tesz elérhetővé a modellek képzéséhez. Ezenkívül olyan új modellek is kifejlődnek, amelyek különböző AI-kat használnak, de egyfajta hálózati hatást hoznak létre a feldolgozási lépések szétbontásához, ezzel növelve a hatékonyságot.

Folyamatos tanulás és tudásmegosztás:

A geoinformatikai területen a folyamatos tanulás terjedése kulcsfontosságú az új technológiák és fejlesztések megértésében. Az egyetemi képzéseken kívül az online kurzusok, tanúsítványok és az egymás közötti tudásmegosztás lesznek az év kiemelt pontjai. Az egyén és a szakmai közösség számára is egyre inkább hangsúlyt kap az új készségek elsajátítása és az információk megosztása.

Az 2024-es év ígéretes fejleményeket hoz a geoinformatika és a modern GIS területén. Az új év lehetőséget teremt a felfedezésekre és az innovációkra, és alapja lehet egy még erősebb, hatékonyabb geoinformatikai közösség kialakulásának. Legyünk készen arra, hogy tanuljunk és alkalmazzuk az új ismereteket az elkövetkező év során!

Ez a gomb vezet Téged a feszültségmentes kooperációk világába!