en-Mi az a pontfelhő és miért hasznos a 21. században?

04/05/2024

Mi is az a pontfelhő?

A pontfelhő egy olyan entitás, amit a 3D szkennelés technológiája hoz létre. Képzeld el a nyers 3D szkennelés eredményeként létrejött adatsort, ami aztán szűrve és feldolgozva válik. Gyakorlatilag ez az összes pontot tartalmazza a koordinátarendszeren belül.

Miért különlegesek a pontfelhők?

A pontfelhő valójában 3D-s információt hordoz. A pontfelhőt több millió pont alkotja, melyek a 3D szkennelés során rögzültek. Ezáltal a pontfelhők rendkívül részletes és valósághű képet nyújtanak a szkennelt objektumról.

Mi van egy ponton belül?

Minden pontban több mérés is található, beleértve az XY és Z értékeket. Ezek a koordináták segítenek meghatározni egy adott pont térbeli elhelyezkedését. Az egyes pontokhoz kapcsolódó vektorok pedig az orientációt mutatják meg, így meghatározhatjuk, hogy fel vagy le nézünk.

Fájlformátumok és a pontfelhők utóélete

A pontfelvételek után gyakran szükség van a feldolgozásra. A pontfelhők gyakran átalakulnak sokszögrácsokká, mivel a legtöbb 3D szoftver ezen formátumokkal dolgozik. A blogban részletesen kifejtjük, hogy miért fontos ez az átalakítás.

Loricatus a 3D Világában

A Loricatus egy téradat rögzítő és elemző vállalat, amely nemcsak 3D szkenneléseket készít, hanem foglalkozik az adatfeldolgozással is. Ha te is egy olyan projektben gondolkodsz, ahol szükséged van szakértői segítségre, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot! Örömmel segítünk!